Sommeraktiviteter

Vi er halvt igennem årets første sommermåned, og for de fleste af os venter sommerferien lige om hjørnet.

Sommerferien byder ofte på mulighed for at lave sjove aktiviteter og få nye oplevelser.

Når vi i vores familie planlægger oplevelser og aktiviteter, gør vi det i fællesskab, og vi forsøger at tilgodese alles ønsker og behov. Det vigtigste for os alle fire er dog, at vi laver noget sammen, og at vi får hygget os og slappet af i hinandens selskab. At nogle af de planlagte aktiviteter så også indeholder mulighed for læring, træning af færdigheder eller giver nye indsigter,  -Ja, det glæder blot morens lærer-hjerte.  Og det er netop nogle af de aktiviteter, som jeg vil dele med dig på bloggen i dag. Fælles for de fleste af de nedenstående aktiviteter er, at de ikke koster det store eller er ganske gratis. 

 

Lærerige sommeraktiviteter

 

Leg med vand

Vandballoner og vandpistoler rummer timevis af sjov og grin. Vandkampen kan dog forholdsvis nemt toppes med lidt læring.

Fx kan man skrive tal eller ord/ bogstaver med vandpistolen på terrassefliserne.

Man kan også skrive tal på vandballonerne, hvorefter man kan indføre et pointsystem i vandkampen fx. at den der rammer en får det antal point(tal), som står på ballonen, der blev kastet med. Efterhånden som vandkampen skrider frem, skal der så lægges flere point til.

Hvis man ikke er til vandkamp, kan man også hygge sig med at lave små eksperimenter med vand fx. flyde-synke forsøg i en balje på terrassen.

Eksempler på læringsmuligheder: Tal, bogstav/ ord-skrivning, at lægge tal sammen, kendskab til og forståelse for verden.

 

Gå på opdagelse i naturen

Selvom man ikke er ude og rejse, men holder ferien hjemme i haven, så kan man sagtens gå på opdagelse. Invester gerne i en lup (-Netop set til 20 kr. i Flying Tiger) og gå på jagt i haven efter smådyr, insekter og planter. Snak om de dyr og planter, som I finder og slå dem evt. op på nettet for at finde ud af, hvad de hedder, og hvor og hvordan de lever.

Man kan også samle blade og se på, hvor mange forskellige man kan finde.

Muligheder for læring: Viden om dyr og planter, kendskab til og forståelse for verden, udvidelse af ordforråd.

 

Strandtur

Her er det oplagt at kigge på og snakke om strandens små dyr og planter fx muslinger, krabber, tang, vandmænd mm. Lav evt. en krabbefiskestang og fang krabber fra den nærmeste mole.

Ellers er der rig mulighed for at eksperimentere med vand og sand fx ved at bygge forskellige konstruktioner.

Man kan også bruge sand til at skrive i eller lave flotte mønstre, tal, bogstaver eller ord med muslingeskaller.

Muligheder for læring: Viden om dyr og planter, kendskab til og forståelse for verden, skrivning af tal og bogstaver, ordforråd.

Sommeraktiviteter

Bogstavskrivning med muslingeskaller.

 

Boldspil

Udover at boldspil træner de motoriske færdigheder, så er der også masser af muligheder for at inddrage fx. bogstaver, tal, regning og sproglig opmærksomhed i forskellige boldspil.

Fx kan man lege “Skibet er ladet med….”. Her kaster man en lille bold rundt mellem deltagerne. Den der kaster siger fx “Skibet er ladet med S”, og så skal den, der griber bolden sige et ord, der begynder med S. Legen kan hurtigt ændres til træning af andre områder fx  ved at man siger “Skibet er ladet med 4 stavelser” Og så skal den, der griber sige et ord på fire stavelser. Eller man kan sige: “Skibet er ladet med 4×4” og så skal den der griber sige, hvad regnestykket 4×4 giver.

Muligheder for læring: Træning af bogstaver, tal, regning, sproglig opmærksomhed og motorik.

 

Læsning

Læs gode bøger sammen. Find gerne en højtlæsningsbog, som hele familien synes lyder spændende og læs så et kapitel  højt hver aften i ferien. Det kan skabe en næsten magisk stemning i campingvognen, ved bålet eller på hotelværelset.  -Og selv om de måske ikke helt vil være ved det, så tro mig – både voksne mænd og vrisne teenagere nyder en aktivitet som denne 🙂

Ellers kan ferien også indbyde til, at børnene selv fordyber sig i bøger. Igen i år er der fx gratis bøger at finde hele sommerferien på https://gratisborneboger.wordpress.com/

Muligheder for læring: Træning af læsefærdigheder, kendskab til og forståelse af verden, udvidelse af ordforråd, sætningsopbygning.

 

Kedelige køreture

Længere bilture kan ofte være udfordrende med børn på bagsædet. Her kan det derfor være godt at medbringe noget underholdning. Det er en god idé, at den medbragte underholdning består af flere forskellige ting, så der er lidt at skifte imellem.

Jeg kan anbefale at man fx henter lydbøger ned på telefonen eller iPaden, eller installerer  nogle gode spil. Der er flere forskellige apps, som er gode (-og lærerige) til børn. Nederst på min side med links kan du finde inspiration til gode apps til børn. Klik her for at komme til siden med links.

Det er oplagt også at medbringe et kort over den rute man kører, og så tale med barnet om, hvor man kører henne, og hvad man evt. kan se undervejs.

Endvidere er det en god idé at medbringe tegneblok, skrivehæfte og små opgavehæfter, som kan løses på turen.

Vil du have flere idéer til underholdning på de lange køreture, så finder du en lille video på Læringsveje.dk ‘ s Facebookside, hvor jeg deler flere gode idéer til køreturen med dig. Klik her for at se videoen.

Muligheder for læring: Det kommer an på, hvilken form for underholdning man vælger, men ofte trænes læsefærdigheder, kendskab til og forståelse af verden, udvidelse af ordforråd, regning, geografi mm. i de ovenfor nævnte aktiviteter

 

Madlavning

I ferien er der ofte mere tid og ro til at inddrage børnene i de daglige gøremål.

De fleste børn kan godt lide at deltage i madlavningen – specielt hvis de også kan få indflydelse på menuen 🙂

Lad gerne barnet læse opskrift, lave indkøbsliste, købe ind og lave maden – alt efter alder og evner. Det  er der enormt meget læring i.

Muligheder for læring: Træning af læseforståelse, læsefærdigheder, skrivning, måleenheder,  praktiske færdigheder som fx. at snitte, stege og at lave mad efter en opskrift.

 

Spil

Brætspil kan man spille de fleste steder – på stranden, i flyet eller indendørs på en regnvejrsdag. Brætspil kan bidrage med masser af læring og træning af færdigheder – alt efter hvilket spil, man vælger.

Fælles for de fleste spil er dog, at man skal overholde nogle bestemte spilleregler, bruge sit mundtlige sprog og vente på tur – alt sammen noget som er godt at kunne, når man skal begå sig ude i verden.

Muligheder for læring: Træning af kommunikation, overholde spilleregler, vente på tur og fx. regning, læsning eller andet – alt efter hvilket spil, der vælges.

 

Jeg håber, at bloggen her har bidraget med lidt inspiration til, hvad den kommende sommerferie kan indeholde af aktiviteter. Listen her er netop kun ment som inspiration, og ikke som en tjekliste over aktiviteter, som man absolut skal nå at lave i ferien. Lav de aktiviteter som giver mening og som passer allerbedst til netop dig og din familie.

Måske sidder du med andre gode idéer og forslag til aktiviteter, som man kan lave her i sommerperioden. Del dem meget gerne med os andre ved at skrive en kommentar under indlægget her. Jo flere idéer, jo mere inspiration til god læring!

Rigtig god sommer! 🙂

 

Sådan klarer du nemt den daglige læsning med dit barn

Få 6 læsetips til, hvordan du på en nem måde kan klare den daglige læsning med dit barn i en travl hverdag.

 

Du bliver samtidig tilmeldt Læringsveje.dks nyhedsbrev, hvor du løbende får masser af inspiration til læsningen med dit barn.

Tak for din tilmelding!